Our Analisys is Your
Istoria Colegiului
Prima
şcoală de industrie alimentară, cea mai mare din ţară, unică şi acum în
Bucureşti ca profil, Colegiul Tehnic de
Industrie Alimentară "Dumitru Moţoc" a cunoscut, în timp şi
spaţiu, o evoluţie sinuoasă, dar benefică.
Documentele
de arhivă dovedesc existenţa unor clase de specialitate, încă din anul 1947.
În anul 1948, Şcoala Medie Tehnică
de Industrie Alimentară, prima şcoală autonomă de profil, cu sediul în
Bucureşti, str. Popov nr. 56, actualmente str. General Berthelot, a funcţionat
cu 20 cadre didactice şi cinci clase a câte 25 - 30 elevi, fiecare clasă
reprezentând o secţie, respectiv: panificaţie, fermentative, conserve, ulei şi
produse zaharoase.
La început, disciplinele de
specialitate erau predate de catre absolvenţi ai unor facultăţi cu profil
apropiat: chimie industrială, agronomie, politehnică.
Din anul 1949 participă şi absolvenţi ai primei facultăţi de specialitate:
Institutul de Industrii Alimentare Bucureşti.
1952 - 1955 sub patronatul Fabricii Muntenia,
a fost construit actualul local, care cuprindea 24 săli de clasă, un laborator,
o sală de sport şi alte câteva încăperi. In această perioadă şcoala poartă
denumirea de Centru Şcolar pentru Industria Alimentară ,,Filimon Sârbu” -
Bucureşti.
În
următorii 30 de ani, fabrica patronatoare a contribuit la îmbogăţirea bazei
materiale prin construirea a două internate pentru elevii din provincie, a unui
local nou pentru laboratoare, ateliere şcolare şi organizarea unei cantine. A
fost preluat, în 1973, de la I.M.P. "23 August", atelierul de
panificaţie, în cadrul căruia şi-au însuşit meseria de operator pentru
industria morăritului şi a panificaţiei zeci de generaţii de elevi ai şcolii
profesionale şi ai liceului sub îndrumarea maiştrilor instructori, realizând,
în acelaşi timp, o producţie anuală importantă.
In cadrul acestei instituţii de
învăţământ se înfiinţează, în anul 1966,
Liceul Industrial de Industrie Alimentara (L.I.I.A) cu durata de cinci ani,
care funcţionează independent, iar in anul 1973 se unifică cu Grupul Şcolar de
Industrie Alimentară sub numele de Liceul Industrial nr.15 Reorganizarea învăţământului industrial
din anul 1976 impune o nouă structură. In cadrul primei trepte de liceu am
funcţionat cu două profiluri: industrie alimentară şi electrotehnic. In treapta
a II a, primul profil se separa pe meserii, cuprinzând clase în care se
pregătesc operatori pentru industriile: morărit, panificaţie, produse
extractive şi fermentative, preparate din carne, lapte, legume, fructe.
1990 s-a înfiinţat Şcoala
complementară de 2 ani, în cadrul liceului.
1991
- prin Ordinul Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei
nr. 6440/1991 se transformă în Grupul
Şcolar de Industrie Alimentară Bucureşti cu durata de 4 ani; apare o
nouă formă de învăţământ : Şcoala
Postliceală. Grupul Şcolar funcţionează din acest an cu următoarele
forme de învăţământ: liceu zi şi seral,
şcoala profesională, şcoala complementară, şcoala de maiştri şi şcoala
postliceală.
Şcoala a fost
unitate pilot în programul PHARE VET RO 9405, situându-se în plin proces de
reformă a învăţământului profesional de profil, ca participant şi promotor al
înnoirii, aceasta fiind una din performanţele noastre. [1]
În
cadrul acestui program am participat la modernizarea învăţământului profesional
de industrie alimentară, elaborând noi standarde ocupaţionale şi profesionale,
curriculumuri.
Un
element cheie în ce priveşte procesul de instruire este parteneriatul social.
Relaţiile, în acest sens, cu agenţi economici cum ar fi: S.C.Damboviţa S.A.,
S.C Libertatea S.A, S.C Vitan S.A, S.C. Berceni S.A, S.C. Titan S.A, S.C.
Fulger S.A, S.C.Medes, S.C. Cumetrii, S.C. Pescaru S.A, I.L.F Berceni, S.C.
Muntenia S.A, etc. au fost, în mare măsură, fructuoase. Cu toate acestea, anumiţi factori au împiedicat crearea
unui parteneriat social real.
Având în
vedere, în primul rând, restructurarea unităţilor de industrie alimentară care
a generat deficienţe în noua structură şi a îngreunat stabilirea unor contacte
benefice pentru ambele părţi, în egală măsură, avem în vedere o legislaţie defectuoasă,
care prejudiciază relaţiile dintre colegiu şi partenerii sociali.
Pentru
compatibilizarea învăţământului românesc de industrie alimentară cu cel
european am continuat parteneriatul internaţional început în 1994, prin
participarea la Trofeul European al Brutarilor – Strasbourg, unde am obţinut
locul IV şi l-am dezvoltat prin colaborări cu Colegiul Tehnic din Holstebro
Danemarca, cu care din 1996 am avut proiecte anuale (prin programele PHARE,
Leonardoda Vinci s.a.), dar şi cu şcoli similare din Franţa şi Elveţia.
Sperăm ca, prin
promovarea noului în formarea specialiştilor într-un domeniu aflat în continuă
optimizare, acela al producerii de alimente şi ţinand seama de tradiţia şi
realizările şcolii, instituţia noastră, îşi va păstra locul prestigios meritat
în învăţământul bucureştean şi care are acum ceea ce numim istorie.
O istorie care
înseamna greutatea şi efortul începutului, dar mai ales bucuria cunoaşterii şi
formării personalităţii elevilor noştri, emoţia oamenilor de la catedră şi
mândria în evoluţia şi realizările celor ce au ieşit de pe băncile şcolii.
O
istorie care înseamnă statutul de şcoala pilot în programul de reforma a
învăţământului vocaţional şi tehnic românesc, PHARE VET RO - 9405, care ne-a
situat în fruntea eforturilor de promovare a noului, a reformei.[2]
2000 - prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4565/19.09.2000, s-a aprobat
funcţionarea sub denumirea de Colegiul
Tehnic de Industrie Alimentară ,,Dumitru Moţoc”. Profesorul Dumitru Moţoc este unanim recunoscut ca
fondatorul învăţământului superior modern de industrie alimentară. Este
incontestabil faptul că, întreaga dezvoltare a actualei facultăţi de profil a
fost consecinţa ideilor inovatoare ale acestui prestigios dascăl şi om de
ştiinţă.
2003-2004 – şcoala a funcţionat cu 74 de clase,
în următoarele forme de învăţământ: liceu zi şi seral, şcoala profesională,
şcoala de arte şi meserii, şcoala de ucenici, şcoala postliceală. În sfârşit, o
istorie care înseamnă stabilitate, calitate a procesului de formare a
adolescenţilor, încununată de atribuirea denumirii de Colegiul Tehnic de
Industrie Alimentară ,,Dumitru Moţoc”.[3]
Toate acestea îndreptăţesc speranţele pentru
viitorul şcolii "Dumitru Moţoc" şi gândul că cei ce vor veni nu vor
dezminţi generoasele idealuri ale înaintaşilor.
De-a
lungul timpului, colectivul didactic al şcolii a depus o muncă entuziastă, în
clasă şi în afara ei, pentru a obţine rezultate optime în instruirea şi
educarea elevilor, în ridicarea continuă a nivelului pregătirii lor
profesionale.
Activitatea
aceasta a fost coordonată de către ingineri şi profesori, care au dat dovadă de
pricepere, energie şi dragoste faţă de şcoală, dezvoltând şi perfecţionand
activitatea instituţiei, în lupta cu greutăţile inerente ivite pe parcurs.
Şcoala a intrat în
programul de reabilitare B.E.I., care încă nu s-a încheiat, dar cu toate
acestea, liceul a reuşit să obţină două proiecte POSDRU, care sunt foarte
importante, şi de asemenea, să se desfăşoară aici numeroase activităţi
captivante.